OsteoLink is an initiative of the International Osteoporosis Foundation (IOF)

 1. Beiträge: 0
  Beitritt: 15/05/11

  Hej

  Jag har ätit fått bisfosfonater i 5 år och nu får jag inte fortsätta. Tydligen kan skelettet bli skört av bisfosfonater om man tar det längre än 3-5 år.

  Eftersom jag är krafigt benskör och har flera riskfaktorer (reumatisk sjukdom, har ätit kortison, tidigt klimakterium) oroar jag mig för att jag ska bli ännu mer benskör när jag inte får fortsätta med bisfosfonater. Har hittills klarat mig från frakturer och vill inte ha någon förståss.

  Är det någon som har kunskaper om detta?

  Undrar också om någon vet något om Evista, ifall det skulle vara ett alternativ om jag nu inte får fortsätta med bisfosfonater.

  MVH

  Von:Britt | Verfasst am:16 May 2011 | Aufrufe: 77

  |

 2. Der Inhalt wurde bearbeitet

  RE: Behandling för benskörhet

  Hej Britt,

   

  intressant fråga! Det är säkert andra som undrar samma sak?!

  Faktum är att det inte är helt självklart hur man ska se på det här med behandlingstid, du och din läkare får göra en bedömning av risken och nyttan av att fortsätta behandlingen. Vad vi vet är att bisfosfonater gör en god nytta i att minska risken för fraktur. Däremot har det kommit rapposrter på senare år om att långvarig behandling kan vara kopplat till en ovanlig typ av frakturer på lårbenen. Fortfarande är det så att nyttan långt uppväger risken. Faktorer som verkar öka risken för dessa ovanliga frakurer är om man har brist på kalcium oh D-vitamin, samt om man tar kortisontabletter.

  Så sammanfattningsvis skulle jag råda dig att ta kontakt med din läkare igen för en diskussion. Om det är så att en läkare behöver rådfråga någon annan expert så finns det ju specialiserade osteoporosmottagningar på de flesta universitetssjukhusen

  Jag blir väldigt nyfiken på om det är fler därute som har funderingar eller har diskuterat detta kring behandlingstid?

  /Andreas (Osteoporossällskapet)

  Von:Svenska Osteoporossällskapet|Verfasst am:18 May 2011

  | |

 3. Der Inhalt wurde bearbeitet

  RE: Behandling för benskörhet

  Hej Britt, jag har haft bisfosfonater som medicin. Jag medicinerade drygt 10 år och har blivit bättre. Nu är jag så pass bra att jag gör uppehåll. Jag undrar om det är någon som vill skriva som har medicinerat längre tid än jag har gjort, och i sådana fall vad du har för erfarenhet.

  Evista har jag aldrig användt, men har vänninor som användt det och övergått till annan medicin, då läkaren sa att den inte var så effektiv som bisfosfonater. Jag tycker det vore intressant att få höra mer om erfarenheter om Evista och i jämförelse med bisfosfonater.

   

  Von:Solbritt Sundvall|Verfasst am:21 May 2011

  | |

 4. RE: Behandling för benskörhet

  Jag tog Evista under ca 4 år men fick byta till Forsteo då jag fick en del frakturer.

  Det är klart att man vill ha den bästa medcinen som finns, jag vill det i alla fall. Har ingen lust att få fler frakturer, har tillräckliga problem med kotorna som har tryckts ihop på grund av att jag är benskör och ca 10 cm kortare redan nu.

  Hoppas att det kommer fler nya mediciner så att vi kan få fler att välja emellan, istället för att behöva sluta ellr göra uppehåll. Vore intressant att höra om det är några nya mediciner på gång.

   

  Von:Nina Kristina Andersson|Verfasst am:31 May 2011

  | |

 5. Der Inhalt wurde bearbeitet

  RE: Behandling för benskörhet

  Jag åt bisfosfonater länge ca 10 år. Fick kraftiga smärtor i lårbenen och efter många undersökningar kom man fram till att jag har sprickor (frakturer) i båda lårbenen. Det är en biverkning av medicineringen. Då slutade jag omedelbart med medicineringen och behöll bara kalcium och vitamin D. Nu efter 4 år har inte sprickorna läkt och läkarna vill nu operera båda lårbenen och sätta in spikar. Det ska förhoppningsvis underlätta läkningen. På senare år har man funnit att vissa individer får sköra lårben av långtidsbehandling med bisfosfonater och därför rekommenderar man ett uppehåll i medicineringen efter 5 år. Finns det någon mer än jag som råkat ut för detta? Jag skulle i så fall gärna vilja ha kontakt med den personen.

  Von:Christina Törnqvist Westin|Verfasst am:30 Jun 2011

  | |