OsteoLink is an initiative of the International Osteoporosis Foundation (IOF)

 1. Beiträge: 0
  Beitritt: 15/05/11

  Hej

  Jag har ätit fått bisfosfonater i 5 år och nu får jag inte fortsätta. Tydligen kan skelettet bli skört av bisfosfonater om man tar det längre än 3-5 år.

  Eftersom jag är krafigt benskör och har flera riskfaktorer (reumatisk sjukdom, har ätit kortison, tidigt klimakterium) oroar jag mig för att jag ska bli ännu mer benskör när jag inte får fortsätta med bisfosfonater. Har hittills klarat mig från frakturer och vill inte ha någon förståss.

  Är det någon som har kunskaper om detta?

  Undrar också om någon vet något om Evista, ifall det skulle vara ett alternativ om jag nu inte får fortsätta med bisfosfonater.

  MVH

  Von:Britt | Verfasst am:15 May 2011 | Aufrufe: 59

  |

 2. RE: Bisfosfonater, Evista

  Hej Britt!

  Ja jag har också hört, läst på nätet, att man kan få värre benskörhet om man äter bisfosfonater i många år.  Och som jag skrivit på annat ställe i detta forum, så kan man få cancer i magmun eller matstrupe, och man kan också få käkbensnekros.

  Så du har tydligen en klok läkare som säger att du inte ska fortsätta. Min läkare tyckte ju också att jag skulle sluta. Han sa att jag kunde ju göra uppehåll några år, och ev sedan börja på nytt igen under en period.

  Jag känner tyvärr inte till Evista, men du kan väl leta på nätet efter info.

  Kan även tipsa dig om att äta tillskott med D3-vitamin. Jag äter "D-Pearls" som jag köper i hälsokost.   Och så ska man äta mat med mycket K2-vitamin (obs ej kosttillskott utan naturlig mat).  Läs på nätet om K2 vitamin och osteoporos!   Jag minns inte all info om det, men exempel på bra mat är fermenterade produkter som t.ex youghurt, fil, ost, m.m.   Och kött och lever.

    I Japan har de börjat med en speciell variant av K2-vitamin som medicin mot osteoporos! Tyvärr har jag inte hört nånting om det här i Sverige, är det någon som vet mer?  Ni på Osteolink kanske vet? Jag är medlem i Osteoporosföreningen, och får deras tidning, men har inte läst något där om det.   Jag undrar varför inte japanernas forskning tas upp här också?

   

   

   

  Von:AnnMargret Lundgren|Verfasst am:22 May 2011

  | |

 3. Der Inhalt wurde bearbeitet

  RE: Bisfosfonater, Evista

  Hej Britt, jag har haft bisfosfonater som medicin. Jag medicinerade drygt 10 år och har blivit bättre. Nu är jag så pass bra att jag gör uppehåll. Jag undrar om det är någon som vill skriva som har medicinerat längre tid än jag har gjort, och i sådana fall vad du har för erfarenhet.

  Jag skulle be om en mätning av skelettet innan jag slutade medicinera och prata med min doktor om min osäkerhet kring medicinering. Om du slutar och har låga värden tror jag risken för fraktur är stor. Jag tänker så här om jag jämför med högt blodtryck, inte skulle jag låta bli att medicinera. Risken är större att få hjärtproblem utan medicinering än om jag skulle medicinera. Samma gäller för mig och osteoporos, konsekvenserna kan bli väldigt svåra.

  Evista har jag aldrig användt, men har vänninor som användt det och övergått till annan medicin, då läkaren sa att den inte var så effektiv som bisfosfonater. Jag tycker det vore intressant att få höra mer om erfarenheter om Evista och i jämförelse med bisfosfonater.

  Von:Solbritt Sundvall|Verfasst am:28 May 2011

  | |

 4. RE: Bisfosfonater, Evista

  Hej AnnMargaret, intressant det här med vitamin K2. Frågade på hälsokosten, men de säljer inte enbart vitaminet utan bara i multitvitaminer. Hon sa att det var bäst att få det från kosten. Finns visst något samband med koagulering av blodet och vitamin K.

  Den där japanska soppan med natto låter intressant, lär vara väldigt nyttig och rik på vitamin K2. Vet någon var man kan köpa grönsaken och ett recept vore bra?

  Von:Solbritt Sundvall|Verfasst am:28 May 2011

  | |

 5. RE: Bisfosfonater, Evista

  Hej,

  Jag tror att är man benskör så är det nog farligare att inte ta sin medicin, för då ökar man ju risken ännu mer för att få frakturer. Alla läkemedel har ju nån form av biverkning och står man under läkarkontroll så tror jag inte att det är så stor fara. Vad jag däremot är försiktig med är att ta något hälsokostpreparat när jag äter medciner som min doktor har skriivit ut. Vill jag testa något från hälsokosten så frågar jag först min doktor om det är OK , eftersom det kan påverka mina vanliga medicin som jag tar. Evista är en tablett man tar varje dag. På Läkemdelsverkets hemsida kan man hitta lite om läkemedel, sök på osteoporos.

  Mvh

   

  Von:Nina Kristina Andersson|Verfasst am:31 May 2011

  | |