OsteoLink is an initiative of the International Osteoporosis Foundation (IOF)

  1. Beiträge: 0
    Beitritt: 06/12/10

    Kantarellsoppa med rökt lax
    Antal portioner: 4

    Ingredienser:

    • 200 g kantareller
    • 2 dl hönsbuljong
    • 2 msk strimlad, rökt lax
    • 1 dl vitt vin eller sherry
    • 2 dl grädde
    • 2 scharlottenlökar, hackade
    • 1 msk vetemjöl eller glutenfritt
    • 1 msk smör
    • persilja

    Så här gör du:

    Dela och fräs svampen i smör tills all vätska försvunnit. Lägg i mer smör och lök.
    Häll sedan på buljong och vin.
    Häll i grädde och red med mjöl, låt sjuda i cirka 5 minuter.
    Häll pannan i en mixer och mixa lätt till en mjuk konsistens.
    Servera med den rökta laxen och persilja.

    Sushirulle med lax
    Antal portioner: 8

    Ingredienser:

    • 1 sjögräsblad (nori)
    • 1,5 dl kokt sushiris
    • Wasabi
    • 20g färsk lax i tunna stavar
    • 20g morot i tunna stavar
    • 20g gurka i tunna stavar
    • Risvinäger
    • Tillbehör:
    • Inlagd ingefära
    • Wasabi
    • Japansk soja

    Så här gör du:

    Lägg riset på sjögräsbladet i ett 0,5 cm tjockt lager.
    Lägg på en sträng wasabi och därefter morot, gurka och lax.
    Rulla ihop bladet och klistra ihop skarven med lite risvinäger.
    Skär i 8 bitar med en slipad kniv och servera med tillbehören.

    Inspirerad av Artamus AB

     

    Laxsoppa

    (5 portioner)

    1 portion med tillbehör ger:

    Kalcium: 300 milligram, vitamin D: 12,9 mikrogram

     

    500 g laxfilé t.ex. frysta portionsbitar

    3/4 msk salt

    1/2 kg frysta oskalade räkor eller motsvarande skalade

    1 stor purjolök

    1 stånd blekselleri

    3 stora morötter

    3 msk margarin eller smör

    5 dl torrt vin

    1 l fiskbuljong

    2 msk tomatpuré

    1 lagerblad

    15 vitpepparkorn

    1 tsk timjan

    1 tsk fänkål

     

     

    Tillbehör

    Rostade brödtärningar

    Smöra färdigskivad formfranska. Trava dem i högar och skär dem i tärningar. Strö ut dem på bakplåtspapper och rosta dem gyllenbruna 5-10 minuter i 250 grader.

     

    Vitlökscréme fraiche

    Blanda 1-2 dl lättcréme fraiche med 1 pressad vitlöksklyfta och 1/4-1/2 tsk salt

     

     Riven ost

    1-2 msk riven lagrad ost

     

    Gör så här:

    1.   Tina laxfiléerna nätt och jämnt. Skär dem i ca 3 cm tjocka bitar. Tina och skala räkorna. Ställ lax och räkor kallt.

    2.   Skär purjolök, blekselleri och morötter i tändsticksstrimlor. Fräs grönsakerna lätt i en rymlig gryta.  Tillsätt vin, buljong, tomatpuré och

    kryddorna. Ge det hela ett uppkok och ställ åt sidan. Detta kan med fördel göras ett par timmar före serveringen, då framträder kryddorna bäst.

    3.   Gör i ordning tillbehören och lägg upp dem i skålar.

    4.   Inför serveringen ges grönsakerna ett nytt uppkok. Spola av och torka laxbitarna innan de läggs i grytan och tryck ner dem i soppan. Salta, lägg på lock och sjud ett par minuter. Smaka av.

    5.   Strö över räkor och persilja. Kan strös direkt i tallriken. Servera gärna med en skiva bröd med lite matfett.

    Recept från MSD, Receptsamling, (god mat för dig som är benskör).

    Von:Solbritt Sundvall | Verfasst am:05 Apr 2011 | Aufrufe: 9

    Der Inhalt wurde bearbeitet

    |

  2. RE: God mat med mycket D vitamin

    Hej Sol-Britt,

    Va kul med lite recept! Hoppas vi får fler tips.

    Kantarellsoppan verkar supergod!

    Vad är MSD? Som du fått recepten ifrån?

    OsteoLink/Therese

    Von:OsteoLink|Verfasst am:05 Apr 2011

    | |

  3. RE: God mat med mycket D vitamin

    MSD är ett läkemedelsföretag. Jag har en gammal receptbok därifrån som heter god mat för dig som är benskör. Vet inte om den går att beställa längre.

    Von:Solbritt Sundvall|Verfasst am:08 Apr 2011

    | |