OsteoLink is an initiative of the International Osteoporosis Foundation (IOF)

 • Ålder: 67
 • Kön: Kvinna
 • Land: Avesta, Sweden
 • Registrerad: 06/Dec/2010

Jag har haft osteoporos; fick min diagnos för 13 år sedan då var jag 54 år. Det var en chockupplevelse att få beskedet men samtidigt en lättnad. Hade länge haft ont i låren och höfterna. Tyckte och tycker om att träna men fick väldig träningsvärk i minst tre dagar och särskilt då i benen. Numera är det inte så, utan det känns bara skönt att vara lite mör i kroppen. Jag har inte haft någon fraktur i vuxen ålder, men väl flera under barnaåren. Efter min diagnos fick jag medicin och efter några månader var värken över. Jag är nog ingen typisk benskör person. Det var mina höfter som var riktigt dåliga men ryggen var bra.

Jag har medicinerat sedan dess och blivit bättre och idag är jag nästan ifatt mina jämnåriga men har fortfarande osteopeni, ett förstadie till osteoporos.

Vart tredje år har min rygg och höfter blivit kontrollerade med DXA-mätare. Så nu har jag bra statistik över hur jag förbättrats.

Sedan jag slutat arbeta tränar jag mer än tidigare med styrketräning, gymnastik och promenader och är noga med min kost.

Varför min osteoporos ser ut så här tror jag beror på att jag har celiaki och är laktosintolerant. Jag var väldigt sjuk i magen under ungdomsåren, då man bygger sitt skelett. Jag fick diagnosen celiaki först när jag var 38 år och laktosintolerant när jag var 60 år. Min mage och hjärna var inte vänner. Efter att jag hade ätit fick jag alltid ont i magen och den svällde upp och när magen lugnat ner sig fick jag huvudvärk. Mycket energi gick åt till detta. Som barn vaknade jag ibland och skrek för jag hade så ont i magen. Läkaren sa att det berodde på att jag inte fick utlopp för min energi. I tonåren var jag riktigt dålig och då fick jag diagnosen magkatarr. Jag magrade och blev underviktig och det varade ända upp i 30-årsåldern.

När min kost inte längre innehöll gluten tillfrisknade jag snabbt och gick upp i vikt. Tyvärr går det inte lika fort med skelettet.

Jag har också ärvt osteoporos från båda mina kära föräldrar och även min bror är drabbad. Jag är väldigt tacksam för att jag fått tidig hjälp och sluppit frakturer. Även min bror fick tidig hjälp i samma ålder som jag, men för hans del var det osteoporos i ryggen.

 • Hej Sol-Britt,

  Va ku att se dig här!

  Hur motionerar du? Vill du berätta lite på forumet?

  Undrar,

  OsteoLink

  Av:OsteoLink
  03/Apr/2011

 • 03/May/2011

  Internetcafé

  Vi har haft vår första OsteoLink träff vid datorer se bilderna under grupper och Dalarna. Unga damer 60-90 vårar.

  Kommentarer: 2

 • 19/Apr/2011

  Glad Påsk!

  Tog mig en liten promenad till månadsmötet med Reumatikerföreningen i Avesta. Vi åt påskbuffé och kaffe med tårta. Underbart gott och allt hemlagat av...

  Kommentarer: 1

 • 04/Apr/2011

  Träning för hälsan

  Jag tränar på gym sedan några år. Började för jag hade ont i övre delen av ryggen. Sjukgymnast gav mig program och sa att mina ryggmuskler var i dålig...

  Kommentarer: 4